Od najväčšieho rozšírenia Európskej únie uplynulo takmer 20 rokov. V roku 2004 vstúpili všetky krajiny V4 do Európskej únie 1. mája 2004. Znamená to, že vyrastala generácia, ktorá si nepamätá nič mimo EÚ. Vo všetkých krajinách V4 bolo členstvo v EÚ vnímané a vítané pozitívne. Aká je však situácia teraz, v týchto nestabilných a nepredvídateľných dňoch? Ako dnes mladí rozmýšľajú o EÚ a V4?

V rámci tohto projektu ponúkame moderné učebné osnovy o informovanosti o nových médiách, inovatívnu aktivitu v oblasti vzdelávacej mobility s významným miestnym dosahom a rozsiahlu online kampaň. Vďaka produktom a aktivitám, ktoré poskytujeme, môžu mladí ľudia v krajinách V4 lepšie pochopiť a prijať jeden druhého a oslobodiť sa od pokusov o ovplyvňovanie v online priestore.

V dňoch 30. jún – 12. júl sme zorganizovali jedinečnú roadshow mobility po všetkých krajinách V4 s dvojdňovými zastávkami v každej z nich. Zúčastnilo sa na nej 16 mladých ľudí zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska.

Turistika na zrúcaninu Gýmeš
O čom bola mobility roadshow?

Prvá mobilita sa začala v Budapešti v Maďarsku, kde sa účastníci mali možnosť lepšie spoznať prostredníctvom interaktívnych hier a aktivít, návštevy mesta a spoznávania Maďarska počas medzikultúrneho večera. Hostitelia predstavili projekt Our EU 2024 a čo znamená byť súčasťou V4. Aktivity boli navrhnuté tak, aby sa mladí ľudia dozvedeli o budovaní komunity a pomohli im pochopiť, ako sa môžu zapojiť do miestnych iniciatív. Prvá časť mobility bola ukončená verejnou minikonferenciou, vďaka ktorej sa pripojili ďalší ľudia z miestnej komunity a spoznali náš projekt.

Seminár o budovaní komunity v Maďarsku

Druhá časť mobility, ktorá sa presunula do Nitry na Slovensku, bola zameraná na outdoorový aktivizmus a na to, ako môžu byť mladí ľudia aktívni. Mnohé aktivity boli organizované vonku na čerstvom vzduchu, čo umožnilo mladým ľuďom cítiť sa sviežejšie a spojiť sa s prírodou. Účastníci sa dozvedeli o značení turistických chodníkov, zapojili sa do komunitných túr, zistili, ako udržiavať kultúrne a prírodné dedičstvo, napríklad zrúcaninu hradu Gýmeš. Zapojením mládeže do týchto aktivít získali cenné zručnosti v oblasti navigácie v prírode a údržby chodníkov a zároveň si upevnili hlboký vzťah k miestnemu prostrediu. Na záver svojho pobytu v Nitre skupina zorganizovala ďalšiu minikonferenciu, ku ktorej sa pripojili členovia OTI a miestna mládež.

Tretia zastávka bola v Brne v Česku, témou bola aktívna účasť. Počas spoznávania tohto krásneho mesta sa mladí ľudia zúčastnili na workshopoch, kde sa učili prostredníctvom Live Action Roleplaying. Večery boli obohatené českým interkultúrnym večerom a treťou minikonferenciou. Potom skupina cestovala na svoju poslednú plánovanú zastávku do Poľska.

Minikonferencia s miestnou komunitou

Posledná zastávka mobility sa konala v poľskej Lodži, kde sa skupina dozvedela viac o udržateľnosti a spolupráci medzi mimovládnymi organizáciami a obcami ako aktívnymi občanmi. Získali tiež poznatky o tom, ako sa budujú udržateľné mestá, a zúčastnili sa na poslednej minikonferencii celej mobility. V priebehu roadshow sa mladí ľudia zúčastnili na výzve pre sociálne médiá, zachytili svoje zážitky na fotografiách a videách a vytvorili jedinečnú galériu, ktorú prezentovali v Poľsku.

Po 11 dňoch plných workshopov, hier a nových objavov nastal čas, aby skupina odcestovala domov a podelila sa o svoje nové vedomosti a zručnosti vo svojich miestnych komunitách.

Aké zručnosti sa účastníci naučili?
  • Digitálne zručnosti
  • Vytváranie online obsahu a manažment sociálnych sietí
  • Tímová práca
  • Zelené zručnosti
  • Navigácia v prírode
  • Organizačné a riadiace zurčnosti
  • Angličtina

Okrem toho mali mladí ľudia možnosť spoznať medzinárodné prostredie a pochopiť význam svojho európskeho občianstva a hodnotu našich kultúr, spolupráce a zodpovednosti za budúce generácie. Bola to príležitosť zúčastniť sa na nadnárodnej mobilite, ktorá umožnila aj tým, ktorí majú menej príležitostí, zažiť, čo znamená byť Európanom.

Galéria z mobility roadshow
Naši partneri: